Vuile borden met prachtig schuim

Het balde zich bij mij allemaal samen in één moment. Ik realiseerde me vanuit mijn woede ineens: zó gaat het niet langer. Ik ben naar de manager gestapt en ik heb gezegd: ‘ik ga wat anders doen.’

Ik werkte gedurende tien jaar op een helpdesk. Om de zoveel tijd kwam ik met verbetervoorstellen. Zo ook die keer. Ik kreeg wederom te horen: leuke ideeën, mooie plannen, maar dat is niet jouw werk. Ik ben hier de manager, en nu terug je hok in.

Op dat ene moment van diep inzicht zag ik dat ik zelf toestond dat ik klein werd gehouden. Dat ik eigenlijk veel meer in mijn mars had, en dat ik moest breken met de bestaande situatie. Dat was het moment waarop ik besloot als zelfstandige professional te gaan werken.

Een voormalige ambtenaar vertelde me dit verhaal, in antwoord op mijn vraag hoe hij tot zijn keuze was gekomen voor zichzelf te beginnen. De laatste tijd ben ik bezig met bewustzijnsniveaus. Ik vraag mensen hoe ze zijn gekomen tot inzichten over zichzelf en hun ontwikkeling. Sommige mensen worden ‘van binnenuit’ bewust. Door reflectie op een situatie die bij hen frustratie, verdriet of woede opwekt. Zoals bij deze helpdeskmedewerker. Anderen worden ‘van buitenaf’ bewust. Ze worden ‘wakker gekust’ door een persoon of gebeurtenis.

Een topmanager vertelde me hoe ze was ontwaakt nadat haar manager haar vroeg voor een leidinggevende positie. Zo had ze nog nooit naar zichzelf gekeken. Mensen vertellen me soms ook over een ingrijpende levensgebeurtenis die hen een totaal nieuw perspectief gaf. De dood van een vader of moeder, de terminale ziekte van een vriend of vriendin, de handicap van een zoon of dochter.

Ontwikkeling is te zien als een stap naar een hoger bewustzijnsniveau. Je wordt wakker en alles is hetzelfde, maar je ervaart het anders. Voor de verlichting is er de afwas. En na de verlichting is er… de afwas. Maar waar je eerder de vuile borden zag, ervaar je nu het goede gesprek met degene die de borden afdroogt en geniet je van de intense schoonheid van duizenden schuimbelletjes.