Vergiffenis inbouwen

‘Je hebt hem kapot gemaakt!’, zegt mijn vriendin. Het zal toch niet waar zijn, denk ik. Vol ongeloof staar ik naar het espressoapparaat. De hendel zit muurvast en er knipperen allemaal witte lichtjes.

Een paar weken eerder had ik haar het espressoapparaat gegeven als verjaardagscadeau. Zelf drink ik geen koffie, dus ik had het apparaat nooit echt goed bekeken, laat staan bediend. Ik zag haar elke ochtend genieten van de heerlijke koffie die eruit kwam. Dat volstond.

Toen er wat werklui bij ons in de tuin bezig waren dacht ik: die zal ik eens verrassen met zo’n lekkere luxe bak koffie. Een simpel apparaat, koffiepad erin, hoe moeilijk kan het zijn? Ik drukte op het startknopje, het apparaat gromde wat, maar er kwam geen koffie uit. Na nog een paar keer tevergeefs drukken, schakelde ik maar weer over op het bekende oude apparaat met filter en koffie uit een pakje. Als ze thuis komt, mag ze me uitleggen hoe het werkt, dacht ik.

‘Je had er gewoon af moeten blijven!’, vervolgt ze. ‘Misschien wel’, zeg ik. ‘Dat gaan we nu ontdekken’. Ik zet kracht op de hendel en hij springt los. ‘Je hebt de koffiepad er verkeerd om ingedaan!’ Ik duw snel een nieuwe koffiepad in het apparaat, nu wel in de juiste richting, ik haal de hendel weer over, en druk vol spanning op het startknopje. Zou ie echt kapot zijn? Er begint weer vrolijk koffie de beker in te lopen. Hij werkt nog, pfffew!

Ontwerpers noemen dit ‘vergiffenis inbouwen’: iets zo ontwerpen, dat je rekening houdt met de fouten die mensen maken. Zo zijn er nog vele andere mooie principes te vinden in de wereld van design. Bijvoorbeeld: ‘hoop zichtbaar maken’, ‘slim combineren’, ‘beperkingen omarmen’ en vooral: ‘domme vragen stellen’.

Design is al lang veel meer dan styling. Het gaat ook al lang veel verder dan espressoapparaten en andere luxe spullen. Design draait om echte oplossingen voor en door mensen. Design is een strategie om te veranderen, waarbij mensen centraal staan. Designers kunnen op ogenschijnlijk eenvoudige, overzichtelijke en praktische manieren impact hebben op de wereld. Maar zoals Bruce Mau aangeeft: er is nog veel werk te doen.