Tweerichtingsverkeer

Als je druk aan het werk bent, sta je niet zo stil bij de situatie van werkloosheid. Nederland heeft momenteel een recordaantal werklozen: bijna 700.000. Het is voor hen ontzettend moeilijk om werk te vinden.

Een oud-collega vertelde me dat hij ruim honderd brieven geschreven had, met vier uitnodigingen als resultaat. Maar nog steeds geen baan. Na verloop van tijd was hij tot de conclusie gekomen die steeds meer mensen trekken: brieven schrijven werkt niet meer.

Een sollicitatiebrief is eenrichtingsverkeer. Het is een eenzaam, zichzelf herhalend ritueel. Als je in stapels brieven jezelf hebt aangeprezen, begin je daar behoorlijk genoeg van te krijgen. Ook een verloren tijdsinvestering in ‘een brief op maat zonder enig resultaat’ geeft weinig energie om de volgende briljante sollicitatiebrief te gaan opstellen.

Hoe dan wel? Ik vroeg een oud-directeur van Randstad om zijn visie. Hij zei het volgende: ‘Ik kan met een cv naar een manager toestappen en vragen of ze nog behoefte heeft aan bijvoorbeeld een medewerker communicatie. Als ik werkgevers zo benader, vinden ze het ontzettend moeilijk om te reageren. Het antwoord is dan vaak nee. Ik prikkel mensen zo niet op een juiste manier. Het werkt anders als ik zeg: “Jullie zijn toch het intranet opnieuw aan het inrichten? Ik sprak laatst iemand die daarmee ervaring heeft, en die goede ideeën heeft over hoe je zoiets kunt aanpakken. Als je het interessant vindt, kan ik je met hem in contact brengen.”’

Deze visie bevat een aantal interessante ingrediënten voor de zoektocht naar werk. Die tocht begint met grondig zelfonderzoek. Je gaat na wat je interessant vindt en waar je toegevoegde waarde zit. Je weet wat op dat gebied de ontwikkelingen zijn, en je hebt ideeën over de betekenis daarvan.

Je biedt potentiële werkgevers niet jezelf aan, maar je gaat met hen in gesprek over wat hen bezig houdt. Je sluit aan op hun vraagstukken en denkt met hen mee. Je geeft jouw visie, ideeën en oplossingen. Je koppelt hun vraagstukken aan de vragen die jou bezig houden. Mogelijk rolt uit dat contact een interessant vervolg.

Het verschil met de brief is enorm. Het gesprek is een uniek, sociaal evenement. Je bent op pad, in plaats van thuis achter je pc. Een gesprek is tweerichtingsverkeer: jij deelt je ideeën, en jouw gesprekspartner voedt jou met die van hem of haar. Dat geeft energie en je verlangt naar meer.

De succesvolle werkzoekende is geen werknemer die per brief solliciteert naar een functie. Het is een netwerkende ondernemer die op pad gaat, meedenkt en adviseert.