Leren waarderen

Wat ik zo enorm in die collega waardeer, is dat ze altijd naar de mogelijkheden en kansen kijkt,’ hoorde ik laatst in de wandelgangen. ‘Altijd als ik het even niet meer zie zitten en ik alleen maar beren op de weg zie, dan bel ik haar.’

Positiviteit geeft energie, zo blijkt uit bovenstaand citaat. De één ziet het glas half vol, de ander half leeg. Bij organisatieverandering gaan we vaak uit van problemen. Die willen we dan bespreken, analyseren en oplossen. Dat slurpt energie. En het leidt hoogstens tot herstel van de middelmatigheid die er was voordat de problemen begonnen.

Het kan ook anders. Pak een thema en formuleer het positief, bijvoorbeeld: ‘het leveren van toegevoegde waarde’. Vervolgens stel je een collega een aantal waarderende vragen. Bijvoorbeeld: ‘Vertel me eens over jouw allerbeste ervaring. Wanneer had jij het gevoel: hier voeg ik echt veel waarde toe? Dit is waarom ik hier werk.’ Als de ogen van je gesprekspartner beginnen te twinkelen en er een brede grijns verschijnt, zit je goed. Een volgende vraag kan gaan over de condities: ‘Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden om die toegevoegde waarde te kunnen leveren?’. Dan wordt het tijd om te dromen: ‘Wat houd je voor mogelijk als die voorwaarden permanent zijn ingevuld?’ En: ‘Met het bovenstaande perspectief in gedachten, welke wensen heb jij voor onze organisatie?’.

Ik heb nu een aantal collega’s gesproken over hun toegevoegde waarde. Die waarde zit vaak in kleine dingen. Een goed lopende bijeenkomst organiseren en zo partijen verbinden. Of een kritisch rapport schrijven en zo bijdragen aan nieuwe inzichten. De vragen zijn gericht op wat jouw collega waardeert aan de organisatie. En als je jouw collega laat weten wat jou raakte of boeide in zijn of haar verhaal, waardeer jij weer jouw collega. Zo ontstaat een positieve opwaartse spiraal. Met elkaar vestig je de aandacht op de condities die nodig zijn om het aantal piekmomenten in de organisatie te vergroten.

Elke verandering begint met de eerste vraag die je stelt. Doe je mee?