De vierkante zon

Een koel briesje, biertje in mijn hand. Ik sta met mijn minister op het strand.

‘Friso, is het jou ook opgevallen dat steeds meer mensen praten over “de stip aan de horizon”? Als ze het hebben over “een stip”, dan zit er iets goed fout in ons departement.’

‘Kijk nu zelf eens daar in de verte,’ vervolgt de minister. ‘Zie jij een stip?’

Hij kijkt me indringend aan. Ik verbreek ons oogcontact en verplaats mijn blik naar de horizon.

‘Het is geen stip. Het is een vierkant,’ hoor ik de minister zeggen.

Och hemel, hij begrijpt er niets van, denk ik. Hoe moet ik hiermee omgaan, een minister die niet begrijpt dat de zon rond is?

Scenario 1

‘Minister, de zon is niet vierkant, hij is rond.’

‘Friso, je bent niet omgevingsbewust, je moet werken aan je externe antenne.’

‘Minister, ik zie geen vierkante zon, maar een ronde zon. De zon is rond.’

‘Friso, je bent niet politiek-bestuurlijk sensitief.’

‘Minister, ik denk dat het kwam door die wolkenpartij die voor de zon hing.’

Ik neem mijn zonnebril af en plaats demonstratief mijn rechterhand vlak boven mijn ogen.

‘Hij is inderdaad vierkant,’ hoor ik mijzelf zeggen.

En zachtjes, onverstaanbaar voor de minister, fluister ik tegen mezelf: ‘met ronde trekjes’.

Scenario 2

‘Minister, in mijn optiek is de zon rond. Ik kom tot die conclusie omdat de zon een bijna perfecte bolvorm heeft, met een afplatting die wel geschat wordt op 0,00000877. Waarom zegt u dat de zon vierkant is? Waarop baseert u deze conclusie?’

‘Friso, ik zeg dat om te benadrukken dat er vier cruciale fasen zijn in de levenscyclus van de zon. De zon is als protoster ontstaan en heeft zich vervolgens ontwikkeld tot hoofdreeksster. Over vijf miljard jaar is alle waterstof in de kern van de zon verbruikt en verandert de zon in een rode reus. Dat is fase drie. In de laatste fase transformeert de zon, net zoals andere sterren, in een witte dwerg. Zo kom ik tot de conclusie dat de zon vier bijzondere kanten heeft, en dus een vierkant is.’

‘Het gaat u niet om de vorm, maar om de ontwikkelstadia?’

‘Precies Friso. Ik wil de mensen perspectief geven.’