De ratelende ketting

‘Morgen wordt het 24 graden, en in de middag krijgen we een bui.’ Met een sip gezicht geeft mijn vriendin de laatste voorspelling van de weeronline app. ‘Gelukkig stellen die buitjes hier niet veel voor’, zeg ik in een poging haar enigszins op te beuren.

Het weer in de Dordogne slaat snel om. Waar op het ene moment nog donkere wolken in de lucht hangen, breekt even later de stralende zon door. Nog wat later is de lucht alweer zo blauw, dat je jezelf afvraagt of je de donkere wolken hebt ingebeeld.

De app van mijn vriendin is een exponent van de ingenieursbenadering. Als weermanager vertrouwt zij op haar ‘dashboard’, dat tot achter de komma de graden Celsius en het aantal te verwachten regendruppels weergeeft. Dergelijke planning en beheersing leidt automatisch tot teleurstellingen. De app kan het weer maar liefst een week vooruit voorspellen. Natuurlijk is er dan altijd meer zon. Hetgeen bij mijn vriendin leidt tot de gedachte of we er niet beter aan hadden gedaan een week later op vakantie te gaan…

Zelf ben ik van wat de Fransen ‘laisser faire’ noemen. Ik laat het los. Dat lukt me alleen binnen een bepaalde bandbreedte. Zolang het geen pijpenstelen regent of bloedheet is, ben ik tevreden. Een graadje of vijfentwintig vind ik prima. En dat is zo ongeveer het te verwachten weerbeeld in de Dordogne. Ik ben daarom niet bezig met weerberichten of weerapps. Waarschijnlijk zou dat anders zijn wanneer mijn kritieke weergrenzen worden overschreden…

Mijn dochter van zeven benadert het weer via het magisch denken. ‘Weerberichten moet je niet vertrouwen’, zegt ze. ‘Je moet gewoon denken: vandaag wordt het heel erg mooi weer, en als je dat denkt, dan gebeurt dat ook.’ Hoewel ik niet zo ver ga als mijn dochter – volgens haar kan je ook donkere wolken ‘wegdenken’ – spreekt haar positieve benadering mij zeer aan.

Aan mijn zoon van vier gaan alle bespiegelingen over het weer voorbij. Op zijn knieën zit hij bij de huurfiets. Gefascineerd draait hij aan de trappers. Hij geniet van het ratelende geluid van de ketting. Aandachtig kijkt hij naar de tanden van de kettingwielen. Hij is in trance.

Mijn vakantie zit er bijna op. Terug naar het werk. Ook een soort vakantie. Met planning en beheersing, loslaten in vertrouwen, donkere wolken, hoop, geloof en optimisme. En af en toe een piekervaring als een ratelende ketting.